Recafa

Suomalaisnuorten innostus hävikin vähentämiseen toi voiton pohjoismaisessa ruokakilpailussa

Pohjoismaisen EMBLA ruokakilpailun voittajat valittiin toista kertaa yli 400 ehdokkaan joukosta Islannin Reykjavikissa järjestetyssä finaalissa. Pohjoismainen ruokakasvattaja-palkinto myönnettiin Motivan Hävikki-battle konseptille, jossa ysiluokkalaiset kokkaavat kotitaloustunnilla kahden ruokalajin ateriat kauppojen ruokahävikistä.

Pohjoismaisten Tuottajajärjestöjen Keskusliiton järjestämä ja Pohjoismaiden ministerineuvoston tukema EMBLA-kilpailu nostaa esiin pohjoismaista ruokakulttuuria ja osaamista. Kilpailussa mitellään raaka-ainetuottaja,
-ruokayrittäjä, -ruoka-artesaani, -ruokaviestijä, -ruokamatkailukohde,
-joukkoruokailuosaaja sekä ruokakasvattaja titteleistä.

Suomen edustajat menestyivät EMBLA-ruokakilpailussa erinomaisesti voittamalla kaksi palkintoa Suomeen ja osoittamalla paikkansa pohjoismaisessa ruokakulttuurissa. Hävikki-battlen lisäksi Suomesta voittoon ylsi Ainoa Winery ruoka-artesaani sarjassa.

Oppilaiden luovuus puhkesi kukkaan

Palkitun Hävikki-battle konseptin ideana on opettaa hyödyntämään sattumanvaraisia raaka-aineita ja ottamaan vapauksia reseptiikasta.  Suurin osa hävikistä koko ruokaketjussa syntyy kotitalouksissa ja siksi jääkaapista löytyvien jämä-raaka aineiden käyttö ruoanlaitossa on tärkeä taito.

– Tunnustusta on aina ilo saada. Isoin kiitos meiltä kuuluu niille sadoille opettajille ja tuhansille nuorille, jotka toteuttavat Hävikki-battlen tänäkin vuonna. Opettajilta olemme saamamme palaute oppilaiden innostuksesta ja oivallusten synnyttämisestä on myös ollut erityisen lämmittävää, kertoo Hävikki-battlen koordinoinnista vastaava Elina Ovaskainen Motivasta.

Konsepti on suunnattu erityisesti valinnaisen kotitalouden oppilasryhmille, joilla on jo ruoanlaiton perustaidot hallussa. Viime vuonna hävikki-battleen osallistui 6000 oppilasta eri puolilta Suomea. Oppilaat jakavat halutessaan Instagramissa kuvat valmistamistaan annoksista, ja näyttävimmän annoksen tehnyt ryhmä palkitaan. – Annosten ja ruokakuvien taso yllätti meidät kisan järjestäjät ja tuomariston täysin, Elina Ovaskainen toteaa.

– Suomalaisnuoret ovat innokkaita ja luovia ruoanlaittajia, mutta myös taitavia ruokakuvaajia.

Kuluttajilla tärkeä rooli ruokahävikin vähentämisessä

Raaka-aineet Hävikki-battleen on saatu yhteistyökumppanina toimineen S-ryhmän myymälöistä. Tärkeä osa konseptia on myös ruokahävikkiin, sen syihin ja vähentämiskeinoihin perehtyminen.

– Motiva on viestinyt ruokahävikistä kuluttajille eri keinoin jo viiden vuoden ajan, kertoo Motivan viestintäpäällikkö Suvi Salmela.

– Olemme kokeilleet erilaisia tempauksia hävikkiruoan jakamisesta, Hävikkifestareihin ja videokampanjoihin. Maa- ja metsätalousministeriö on ollut keskeisessä roolissa tämän työn mahdollistamisessa ja on mahtavaa, että heillä on riittänyt rohkeutta kokeilla erilaisia vaikuttamiskeinoja.

– Mielestämme Hävikki-battle havainnollistaa nuorille hyvin sen, että meistä jokaisella on tärkeä rooli hävikin vähentämisessä. Kyse on ruoan arvostuksesta ja kotitaloustaidoista. Olisi upeaa nähdä maailmalla kopioita vastaavasta konseptista, Suvi Salmela toteaa.

Lisätietoja:

www.saasyoda.fi/hävikki-battle
https://emblafoodaward.com/

Elina Ovaskainen, Motiva Oy, elina.ovaskainen@motiva.fi, puh. 040 7749390
Suvi Salmela, Motiva Oy, suvi.salmela@motiva.fi, puh. 040 0960128

 

Mikä on EMBLA?

 Joka toinen vuosi toteutettavan EMBLA-ruokakilpailun ensimmäiset palkinnot jaettiin Kööpenhaminassa vuonna 2017.

EMBLA-ruokakilpailun järjestämisestä vastaa Pohjoismaisten Tuottajajärjestöjen Keskusliitto NBC (Nordens Bondeorganisationers Centralråd). Pohjoismaiden ministerineuvosto tukee kilpailua osana Uusi pohjoismainen ruoka -ohjelmaa (Nynordiskmat). Suomen edustajat ja kilpailun järjestäjät ovat MTK ja ruotsinkielinen tuottajajärjestö SLC (Svenska lantbruksproducenternas centralförbund).

Kansallisen tason ilmoittautumisen jälkeen suomalainen tuomaristo nimesi keväällä jokaisesta kilpailukategoriasta ehdokkaat pohjoismaisen tason kilpailuun. Kilpailu on saanut EMBLA-nimensä pohjoismaisen mytologian ensimmäiseltä naiselta.

EMBLA 2019 voittajat:

 • Pohjoismainen raaka-ainetuottaja 2019: Grøna Oyggin, Färsaaret
  (Suomen ehdokas: Hauhalan Hanhifarmi, Virpi ja Antti Rantalainen)
 • Pohjoismainen ruokayrittäjä 2019: Bondens Skafferi, Ruotsi
  (Suomen ehdokas: Silmusalaatti, Samuli Laurikainen)
 • Pohjoismainen ruoka-artesaani 2019: Ainoa Winery, Suomi
  (Suomen ehdokas: Ainoa Winery, Paola Guerrero de Cohen ja David Cohen)
 • Pohjoismainen ruokaviestijä 2019: Claus Meyer, Tanska
  (Suomen ehdokas: Satokausikalenteri, Natalia Salmela ja Samuli Karjula)
 • Pohjoismainen joukkoruokailuosaaja 2019: Anne-Birgitte Agger, Tanska
  (Suomen ehdokas: Koulutuskeskus Salpaus, Anita Kauhala-Antonopoulou ja Marko Viljamaa)
 • Pohjoismainen ruokamatkailukohde 2019: Gimburlombini – Nólsoy, Färsaaret
  (Suomen ehdokas: Slow Food Festival Fiskars, Diana Nyberg Lindholm)
 • Pohjoismainen ruokakasvattaja 2019: Hävikki-battle, Motiva Oy, Suomi
  (Suomen ehdokas: Hävikki-battle, Motiva Oy, Elina Ovaskainen, Suvi Salmela ja Nina Alsi).