ATERIA 2021 -tapahtuma Helsingin Messukeskuksessa

ATERIA 2021 -tapahtuma Helsingin Messukeskuksessa

Julkisen ruokahuollon ja sopimusruokailun 2.11. järjestetty ammattilaispäivä keräsi paikalle väkeä kauempaakin Suomesta. Sekä messuvieraiden että näytteilleasettajien parissa tunnelma oli täynnä odotusta. Pitkäksi venähtäneen koronarajoitusten aiheuttaman tauon jälkeen moni tervehti ilolla mahdollisuutta tavata toisia alan toimijoita ja tutustua uutuuksiin.

Päivän ohjelmassa korostuivat kestävään kehitykseen ja vastuullisuuteen liittyvät aiheet. Ajankohtaiskatsauksessa ”Julkisten ruokapalveluiden mallimaa Suomi” käytiin läpi julkisten ruokapalveluiden organisoinnin ja kestävän kehityksen tilannetta maassamme sekä muissa Itämeren maissa ja maailmalla. Samoin esiteltiin StratKIT-hanketta – Innovative Strategies for Public Catering: Sustainability Toolkit across Baltic Sea Region – ja sen tuloksia.

Valmisteilla on myös vastuullisten ruokapalveluhankintojen opas, joka esittelee vastuullisuuden ohella ruokapalveluiden ja niiden tarjoaman ruoan merkitystä ja vaikuttavuutta esimerkiksi kuntastrategian sekä kestävyys- ja ravitsemustavoitteiden toteuttamisessa. Messuilla oppaasta kertoivat maa- ja metsätalousministeriön erityisasiantuntija Auli Väänänen ja Turun kaupungin palvelupäällikkö Suvi Haukioja. Edellä mainitut ovat olleet mukana myös oppaan laatimisesta vastanneessa asiantuntijaryhmässä.

Ateria-tapahtumassa kuultiin myös Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n ravitsemus- ja puhtaanapitoalalle tekemästä jäsenkyselystä ja sen tuloksista. Vastauksissa luodattiin näkökulmia muun muassa työhyvinvointiin ja sen parantamiseen. Vuoden 2020 keväällä tehtyä kyselyä ja sen tuloksia esitteli JHL:n koulutuspoliittinen asiantuntija ja työyhteisökehittäjä Heini Wink.

Lisäksi ohjelmassa oli puheenvuoroja ruokakulttuurin tulevaisuudesta, luomuruoasta sekä poikkeusajan vaikutuksesta ammattikeittiöiden puhtaanapitoon. Näytteilleasettajien tarjonnassa olivat vahvasti edustettuina etenkin erilaiset kasvisruokavaihtoehdot.

QUORN
Quorn on mykoproteiinista valmistettua superproteiinia, jossa on vähän tyydyttynyttä rasvaa eikä lainkaan kolestrolia.

Hävikkiä vastaan ruokakasvatuksen keinoin

Biovaaka tarjoaa ratkaisuja ruokahävikin vähentämiseksi ammattikeittiöille ja ravintoloille. Konseptiin kuuluu kolme erilaista palvelua. Lautashävikkiä mittaava ratkaisu antaa palautteen ruokailijoille hymiöiden ja grammojen kanssa, sitten on keittiön puolelle tarkoitettu hävikkiä mittaava laite, joka soveltuu erityisesti suurempiin keittiöihin. Kolmantena palveluna on vielä sovellusversio, jossa voidaan käyttää omaa keittiövaakaa, ja kirjata hävikit omaksi hyödyksi.
Ateria tapahtumassa näytteillä ollut biovaaka soveltuu erinomaisesti esimerkiksi ravintoloihin. Biovaaka onkin ollut pilotoitavana muun muassa muutamissa Pizza Rax -ravintoloissa.

– Se on myös erinomainen väline koulujen ruokakasvatuksen tukemiseen, sillä sen avulla hävikki tehdään näkyväksi, Biovaaka Oy:n myynti- ja markkinointipäällikkö Laura Järvinen kertoo.

Kouluista saadut kokemukset ovat olleet positiiviset, sillä vaaka antaa hyvää dataa myös siitä, mitä ruokailijat pitävät tarjottavasta ruuasta.  

 

JEPUANPERUNA
Jepuan Perunan kypsät perunatuotteet ovat käteviä ammattikeittiössä niin ajansäästön kuin hävikinpienentämisen kannalta. Ne helpottavat valmistusta ja ovat myös kustannustehokkaita.


Vastuullisesti tuotettua perunaa

Jepuan Peruna auditoi hiljattain ympäristösertifikaatin, joka tukee jatkossa yhtiön ympäristötavoitteita.

– Haluamme nostaa esille suomalaista
perunaa ja kohottaa sen arvostusta kotimaisessa ruokapöydässä, niin kouluissa, kotona kuin ravintoloissakin, myyntipäällikkö Teemu Alppi Jepuan Perunalta toteaa.

Ateria-messuilla esiteltiin kypsien perunatuotteiden uutuuksia, joita olivat kuorellinen halkaistu peruna sekä kuorellinen palaperuna. Raakojen perunatuotteiden osalta esiteltiin pientä nappulaperunaa sekä pientä Rosamundaa, joka soveltuu erinomaisesti paahdettavaksi lisäkkeeksi esimerkiksi yrteillä maustettuna, tai leivonnassa käytettäväksi.
Perunan valmistus kuorineen on nyt varsin trendikästä. Kuorellisissa perunoissa pysyvät kaikki vitamiinit ja ravintoaineet parhaiten tallella. Monen mielestä ruuasta saadaan kuorellisella perunalla myös rouhevamman makuista.
Kypsät perunatuotteet ovat käteviä ammattikeittiössä niin ajansäästön kuin hävikinpienentämisen kannalta. Ne helpottavat valmistusta ja ovat myös kustannustehokkaita. Vaikka ne ovatkin ostovaiheessa käyttäjälleen hivenen hintavampia, on kypsän perunan lopputuote edullisempi, kun huomioidaan henkilökunnan ajansäästö.
Peruspakkaus on optimoitu GN-mitoitukseen, eli yksi 3 kg pussi mahtuu sopivasti astiaan.

– Kuorelliset perunat ovat nopeakäyttöisiä ja maittavia paistettuna, paahdettuna tai friteerattuina. Kypsiä perunoita voi käyttää sellaisenaan erilaisissa salaateissa, hän vinkkaa.

LUNDEN pannukakut
Oy Lunden Ab:n osastolla nähtiin uutuudet mustikka-kardemmumma-, vanilja-rahka- sekä omena-kaneli -pannukakut sekä suolaisista tarjottavista munakastyyppiset pizza- ja nakkipannukakut, ynnä italialainen perunalla täytetty fritatta-tyyppinen munakas.

 

Herkutellaan makeilla ja suolaisilla pannukakuilla

Jonna Hautalahti Oy Lunden Ab:lta esitteli messuilla pannukakku-uutuuksia, mustikka-kardemumma-, vanilja-rahka- sekä omena-kaneli -pannukakkua. Suolaisista vaihtoehdoista markkinoille on tuotu munakastyyppisiä, pizza- ja nakkipannukakkuja, sekä italialaista frittata-tyylistä perunaa sisältävää munakasta. Kaikki edellä mainitut uutuudet sopivat julkisen puolen keittiöiden käyttöön, ja erityisesti kouluille ja päiväkodeille tuomaan helpotusta ja vaihtelua arkeen.

– Olemme kehittäneet nimenomaan lapsille soveltuvia vaihtoehtoja, joiden makumaailma on selkeä ja tutunoloinen, Hautalahti kertoo.

Pakasteena saatavat pannukakut ovat helppokäyttöisiä ja auttavat suitsimaan hävikkiä.

 

Kruunuherkun pinaattiohukaiset erityisruokavaliota noudattaville

Pientuottaja Kruunuherkku valmistaa käsintehtyä kotiruokaa. Tuotevalikoimasta löytyy kotiruokien klassikoita sekä sesonkituotteita, joiden avulla ammattikeittiössä voi päästä hieman vähemmällä. Kruunuherkun omat kokit innovoivat jatkuvasti uusia reseptejä, joista Ateria-messuilla esiteltiin pinaattiohukaisia. Pannulla paistetut rapsakat pinaattiletut soveltuvat mitä mainioimmin useampiin erityisruokavalioihin. Maidoton, gluteeniton, munaton ja soijaton ohukainen on ruokaisa ja tehty täysjyväkaurasta.

 

JÄRVIKYLÄ
Järvikylän taatusti tuoreita ja tasalaatuisia tuotteita on saatavilla ammattikeittiöihin asiakkaan tarpeen mukaan räätälöidysti.


Juustoja ja vegaanisia vaihtoehtoja Jämsästä

Jokilaakson Juusto on pienjuustola, jonka valikoimasta löytyy herkullisia juustovalmisteita moneen lähtöön, sekä vegaanisia Ilo-tuotteita, joiden repertuaaria kasvatetaan koko ajan. Jämsässä toimiva pienjuustola palvelee niin kuluttajia kuin elintarviketeollisuutta. Ratkaisuja erilaisiin tarpeisiin etsitään yhdessä asiakkaiden kanssa.

Menestys nojaa hyviin raaka-aineisiin sekä yksinkertaiseen ja perinteikkääseen reseptiikkaan. Tuotteet ovat saaneet tunnustusta laajemminkin, ja ne ovat olleet Tähtituote-finalisteja jo neljä kertaa. Suomen Juustonvalmistajien yhdistyksen Suomen paras sulatejuusto -tunnustus saatiin vuonna 2016. Juustola suoriutui vuoden 2018 Free from -messuilla Tukholmassa Vuoden tuote -finalistiksi, ja vuonna 2019 se oli European Organic Food Innovation Award yleisön suosikki. World Plant Based Wards -finalistiksi se ylsi vuonna 2020.


Free From Alleri

Suomalainen Roll Foods on kotimainen perheyritys, jolle Suomalaisen Työn Liitto ry on myöntänyt Palvelun Avainlipun merkiksi työstä, jota se tekee yhdessä suomalaisten ruoka-alan ammattilaisten kanssa. Roll Foods tunnetaan Free From Alleri -sarjastaan sekä gluteenittomista yksittäispakatuista leivonnaisistaan. Free From Alleri -tuotteet ovat helpottaneet ammattikeittiöiden arkea erityisruokavalion asiakkaiden palvelemisessa.

Yksi viimeisimpiä tulokkaita on kauan odotettu broilerpyörykkä, joka on gluteeniton, viljaton, maidoton, laktoositon, soijaton ja kananmunaton, eikä sisällä lainkaan mausteita soveltuen näin laajemmallekin asiakasryhmälle. Raaka-aineet ovat kotimaisia ja tuote täyttää Sydänmerkki-kriteerit.

Härkäpavusta hyvää

Beanit valmistaa kotimaisesta härkäpavusta uuden ajan raaka-aineita kaikenlaiseen ruoanlaittoon. Ajatuksena ei ole olla vain päivän kasvisvaihtoehto, vaan tavoitteena on, että tuotteet maistuvat jokaiselle hyvän ruoan ystävälle.
Härkäpaputuotteet taipuvat kaikenlaiseen kokkailuun, niin arkiruoaksi kuin gourmet-herkutteluun. Beanit soveltuu erinomaisesti nautittavaksi kotimaisen perunan kanssa, mutta sopii hyvin myös eksoottisemman makumaailman yhteyteen. Reseptipankista löytyy erilaisia ohjeita niin kotikokeille kuin vaativammille ruokataiteilijoille.

Proteiinipitoinen välipalauutuus kananmunista

PURE Snack on Munaxin mainio proteiinia sisältävä välipalauutuus, joka valmistetaan Suomen Kustavissa kotimaisesta kananmunasta. Lusikoitavassa herkussa on energiaa vain 55–58 kcal/100 g, mutta runsaasti täyttävää ja laadukasta proteiinia. Säilöntäaineeton ja makeutusaineeton PURE Snack on valmistettu fermentoimalla.

Viiden vuoden tuotekehityksen tuloksena syntynyt tuote on maittava ja rakenteeltaan lohkeava. Sillä on myös hyvä säilyvyys. Maidoton, soijaton ja viljaton välipala tarjoaa aimo annoksen parasta mahdollista proteiinia kananmunan valkuaisesta. Tuotetta on saatavilla mangon, banaanin ja marjanmakuisena. Raaka-aineena käytetään kotimaisia vapaiden kanojen munia.

Valio Ruoka 15 %

Valio Food Solutions on tuonut markkinoille uuden, kylmässä säilytettävän kasvirasvasekoitteen, joka korvaa Valio Hyvä Suomalainen Arki Ruoka 13 % -tuotteen. Valio Ruoka 15 % on kotimainen sydänmerkkituote, jolla on erinomaiset ruuanvalmistusominaisuudet sekä täyteläinen maku. Tuote on laktoositon, siinä on käytetty suomalaista rypsiöljyä, eikä se sisällä lainkaan palmuöljyä.

Tarjoilua läpi koko päivän

Runsaan ohjelman ja maistiaisten ohella messuvieraita hemmoteltiin koko messupäivän ajan mitä mainioimmalla tarjonnalla. Heti aamusta oli katettuna runsas aamiaispöytä munakkaineen, erilaisine leipä- ja juustovaihtoehtoineen sekä makeine jogurtti- ja granolakulhoineen.

Lounaalla pääsi maistelemaan näytteilleasettajien eri ruokalajeja, joukossa muun muassa paneroitua kampelafilettä, luomukananugettia sekä kaura-siemenpyöryköitä. Salaatti- sekä jälkiruokapöydässä oli myös mistä valita. Kahvia ja leivonnaisia oli tarjolla koko päivän. Ateria 2021 -tapahtuman menun oli suunnitellut Compassin keittiömestari Arttu Laakso.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Sivustolla käytetään evästeitä, joilla voimme parantaa sivustoa ja käyttökokemustasi sekä kohdentaa markkinointiamme. Osa evästeistä on sivuston toiminnalle välttämättömiä. Lue tietosuojaselosteestamme, miten käsittelemme evästeisiin liitettyjä tietoja.