27-vuotias huippukokki Dani Hänninen – Oman tiensä kulkija

Viimeisimpänä käänteenä Danin elämässä tuli ravintola Wellamon osakkuus. Heta Brotheruksen vuonna 1975 perustama ravintola avasi uudelleen ovensa syksyllä 2021 uusien yrittäjien toimesta. Yksi kuuden hengen perustajakaartin jäsenistä oli Dani Hänninen.

Dani Hänninen on kokki, keittiömestari ja ravintoloitsija Helsingistä. Nuoresta iästään huolimatta hänellä on alan kokemusta jo kymmenen vuoden ajalta.

Dani tunnetaan muun muassa MasterChef Professional 2020 -tuotantokaudelta, jossa hän oli mukana 12 kilpailijan joukossa kisaamassa palkinnosta. Hän päätti pyrkiä mukaan osittain siksi, että Covid-19 vuoksi alalla oli alavirettä, ja hänellä aikaa.  Häntä myös kiinnosti kuitenkin nähdä, miten tällaisia tuotantoja toteutetaan.

– Vaikka olenkin paljon tehnyt reseptiikkaa nettiin ja ottanut kuvia, televisio on ollut minulle hieman vieraampi toimintaympäristö, hän kertoo ja kiittelee kokemusta hienoksi.

Kuvaukset kestivät kaikkiaan kolmisen viikkoa. Joka päivä edessä olivat uudet tehtävät ja haasteet.

– Ruoan valmistaminen kilpailutilanteessa on toki jännittävämpää kuin ravintolan keittiössä, mutta käytännössä kaikki huomio kiinnittyy pian itse tekemiseen. Unohdin kameroiden läsnäolon jo toisena päivänä, ja keskityin vain kilpailemiseen, hän valottaa.

Dani pääsi kilpailussa jatkoon yhdessä Patrik Lindströmin kanssa ja suoriutui finaalissa kakkoseksi. Kaikkiaan hän piti kisaa upeana kokemuksena, josta oli paljon hyötyä jatkon kannalta.

Ranskassa, Saint Brieucissa marraskuulla järjestetyssä Local Eat -tapahtumassa Danille myönnettiin Hemingway-palkinto Parhaasta tarinasta liittyen annokseen ja sen esittelyyn. Tähän vaikuttivat myös ne Danin Suomesta tuomat raaka-aineet, joita hän oli käyttänyt kilpailuannoksessaan.
Ranskassa, Saint Brieucissa marraskuulla järjestetyssä Local Eat -tapahtumassa Danille myönnettiin Hemingway-palkinto Parhaasta tarinasta liittyen annokseen ja sen esittelyyn. Tähän vaikuttivat myös ne Danin Suomesta tuomat raaka-aineet, joita hän oli käyttänyt kilpailuannoksessaan.

Restonomin koulutus laajensi näkökulmaa työhön

Ravintolakouluun Dani meni jo 15-vuotiaana. Peruskoulu ei ollut jaksanut kiinnostaa, mutta työssäoppimispaikassa G.W. Sundmansissa Danissa syttyi omien sanojensa mukaan palo ravintola-alalle.
Siellä hän pääsi näkemään kokin työn konkreettisesti, ja innostui kokkaamisesta.  Kun motivaatio löytyi, ei opiskelukaan enää tuottanut vaikeuksia.

– Halusin kehittää itseäni ja osaamistani, sekä nähdä mahdollisimman paljon erilaisia ravintoloita, hän muistelee.
Ruokahalu kasvaa syödessä ja Dani halusi saada laajemman kokonaiskuvan ravintola-alasta kokin työnsä tueksi. Hän päättikin opiskella restonomiksi Helsingissä Haaga-Heliassa.

– Kokkina ollaan periaatteessa keittiössä ja keskitytään siihen mitä siellä tapahtuu. Kaipasin ymmärrystä siitä mitä salin puolella tehdään ja miten kaikki muut eri prosessit ravintolassa hoituvat. Myynti, markkinointi ja asiakaspolun kehittäminen kiinnostivat myös minua, hän kertoo.

Dani kuvailee itseään ihmiseksi, joka haluaa paneutua itse kiinnostavaan aiheeseen yleensä kunnolla, jotta pystyy tarkastelemaan sitä monelta kantilta. Lisäkoulutus varmisti myös sen, ettei kyseisistä osa-alueista tullut ainakaan estettä sille, miten hän pääsi etenemään urallaan omissa tavoitteissaan. Merkittävimpinä käännekohtina hän pitää niitä työ- ja harjoittelupaikkoja, joissa hän pääsi seuraamaan huippukokkien työskentelyä. G.W. Sundmansin ohella Dani on työskennellyt myös Ravintola Olossa.

– Mietin tuolloin onko tämä oikea valinta, vai pitäisikö sittenkin vaihtaa jollekin toiselle uralle. Mutta kun näin millä pieteetillä siellä tehtiin ruokaa, itsellekin tuli halu löytää se oma tekeminen, hän toteaa.

Opiskelujen jälkeen MasterChef oli omanlaisensa käännekohta, joka vauhditti uraa hieman toisenlaisille raiteille, mitä Dani oli ehkä osannut ajatella. Siinä joutui tekemisiin julkisuuden kanssa, mikä oli uusi kokemus.

Dani Hänninen kuvailee itseään ihmiseksi, joka haluaa paneutua kiinnostavaan aiheeseen yleensä kunnolla, jotta pystyisi tarkastelemaan sitä monelta kantilta. Nöyryys ja kunnioitus alaan, tekijöihin, tuottajiin ja vanhempiin ravintola-alan osaajiin on auttanut häntä löytämään oman suuntansa ravintola-alalla. Hän kokee kuitenkin olevansa oman tiensä kulkija.
Dani Hänninen kuvailee itseään ihmiseksi, joka haluaa paneutua kiinnostavaan aiheeseen yleensä kunnolla, jotta pystyisi tarkastelemaan sitä monelta kantilta. Nöyryys ja kunnioitus alaan, tekijöihin, tuottajiin ja vanhempiin ravintola-alan osaajiin on auttanut häntä löytämään oman suuntansa ravintola-alalla. Hän kokee kuitenkin olevansa oman tiensä kulkija.

Kilpailumatka Ranskaan 8.–11. marraskuuta

Dani näkee ruokailun yhteisöllisyyttä rakentavana kokemuksena. Hänen ruokafilosofiansa perustuu yksinkertaiseen, ekologiseen sekä eettiseen tekemiseen. Kotimaiset raaka-aineet ovat hänen sydäntään lähellä ja hän pyrkii niiden omaperäiseen käyttöön kaikessa ruoanlaitossa. Sesongit, villiyrtit sekä skandinaaviset maut ovat tärkeitä yhdessä syömistä unohtamatta.

Dani tekee paljon yhteistyötä Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keudan kanssa muuan muassa ruokamatkailun ja koulutuksen puitteissa. Marraskuussa Lake Tuusula otti yhteyttä Daniin ja tiedusteli, haluaisiko tämä lähteä edustamaan Suomea Ranskassa, Saint Brieucissa järjestettävään Local Eat -ruokatapahtumaan ja -kokkikilpailuun, jonka tavoitteena oli paikallisuuden ja paikallisen ruokakulttuurin tietoisuuden nostaminen. Dani ilahtui kutsusta ja kiitti mahdollisuudesta. Suomesta Danin lisäksi mukaan lähti Keudan opettaja Elina Karvinen. Hänen roolinsa oli olla mukana tuomaristossa.

Tapahtumaan osallistui lukuisia paikkakuntia eri Euroopan maista muun muassa Ranskasta, Belgiasta ja Ruotsista. Sen yhteydessä järjestettiin myös kokkikilpailu, jonka pääruoan pakollisia raaka-aineita olivat tattari ja kampasimpukka. Jälkiruoassa tuli olla omenaa. Näiden ohella kilpailija sai tuoda mukanaan muutamia itse valitsemiaan raaka-aineita.
Kaikkiaan piti tehdä seitsemän annosta pääruokaa ja jälkiruokaa. Yhtenä tärkeimmistä kriteereistä kilpailussa oli omaleimaisuus, joka piti myös pystyä perustelemaan tuomaristolle: miksi juuri näin, mitä se kertoo tästä keittiömestarista tai kokista, ja mikä on hänen tarinansa.

Danin ote kilpailuannoksessa nojasi villiruokakonseptiin, ja se oli tattaritartaletti heinällä ryyditettynä. Kilpailuun osallistuminen oli hänen mukaansa innostavaa nimenomaan itsensä haastamisen ja kehittämisen tulokulmasta. Hän toteaa, että siihen kilpailut avaavat paljon mahdollisuuksia.

– Kampasimpukka oli minulle uusi raaka-aine, sillä en ole niitä paljonkaan käyttänyt. Suomessa niitä on heikosti saatavilla, ne ovat myös kalliita, eivätkä siten ole ikinä päässeet minun raaka-ainekoriini, hän kertoo.

Pohjoismainen ruoka kiinnostaa

Kaiken kaikkiaan matka oli antoisa. Isoimpana yllätyksenä Dani Hänniselle tuli kuitenkin se, että hän suoriutui kilpailussa kakkoseksi. Reissun parhaana antina hän piti mahdollisuutta tutustua simpukoiden, ostereiden ja muiden merenelävien keräämiseen.

Dani on lukenut aikoinaan ranskaa koulussa kuutisen vuotta. Onneksi, sillä auttavastakin ranskankielen taidosta on paljon hyötyä. Ranskalaiset kun eivät juuri puhu mielellään englantia. Kokkikisan ohella kierreltiin ulkomaisten kollegoiden kanssa yhdessä simpukkafarmeilla, vaihdettiin kuulumisia ja syötiin tuoreita mereneläviä kalatukussa. Hänen mukaansa oli silmiä avaavaa nähdä, miten paljon kaikkeen liittyy työtä.

– Jännä juttu, että ranskalaisille kampasimpukat ja osterit ovat jokapäiväisiä raaka-aineita, ja meille pohjolassa ne taas merkitsevät jonkinlaista luksusta, hän hymähtää.

Suomalaisen keittiön esiin nostamisessa on hänen mukaansa vielä paljon tehtävää, samoin kuin siinä, että me suomalaiset löydämme oman identiteettimme ruokakulttuurissa.

– Pohjoismainen keittiö on kuitenkin saatu lyötyä kohtuullisen hyvin läpi. Kisassakin huomasin, että Ruotsin edustajalla oli hyvin samantyyppinen annos kuin minulla.

Ruokamatkailuun kannattaisi Danin mukaan panostaa vahvemmin. Suomessa on loistavat raaka-aineet ja hienot lähtökohdat tehdä upeaa työtä, jos vain sitä saataisiin paremmin markkinoitua maailmalle.

– Ihmisiä kannattaisi kutsua muualta Euroopasta tänne kilpailemaan ja tutustumaan suomalaiseen keittiöön. Jo tälläkin matkalla huomasin paljon kiinnostusta omaan tekemiseeni ja otteeseeni, hän huomauttaa.

Yhtenä haasteena on suomalaisten luontainen vaatimattomuus. Ei osata pitää itsestä ja omasta osaamisesta isompaa ääntä. Tavoitteen saavuttamiseksi pitäisi tehdä myös tiiviimpää yhteistyötä Suomen sisällä eri toimijoiden kanssa.

– Mielestäni kannattaisi lähteä rakentamaan rohkeasti isompaa verkostoa ja viedä siten suomalaista keittiötä eteenpäin maailmalla, hän sanoo.

Hän huomauttaa, että Suomessa tehdään paljon kiinnostavia juttuja, ja siksi onkin harmillista, ettei siitä juuri tiedetä maailmalla. Ranskalaiset ja ruotsalaiset ovat paljon parempia markkinoimaan omaa osaamistaan.

Danin ruokafilosofia perustuu yksinkertaiseen, ekologiseen sekä eettiseen tekemiseen. Kotimaiset raaka-aineet ovat hänen sydäntään lähellä ja hän pyrkii niiden omaperäiseen käyttöön kaikessa ruoanlaitossa. Sesongit, villiyrtit sekä skandinaaviset maut ovat tärkeitä yhdessä syömistä unohtamatta.
Danin ruokafilosofia perustuu yksinkertaiseen, ekologiseen sekä eettiseen tekemiseen. Kotimaiset raaka-aineet ovat hänen sydäntään lähellä ja hän pyrkii niiden omaperäiseen käyttöön kaikessa ruoanlaitossa. Sesongit, villiyrtit sekä skandinaaviset maut ovat tärkeitä yhdessä syömistä unohtamatta.

Ravintola Wellamo

Dani luonnehtii itseään innovoivaksi ja leppoisaksi ”keittäjäksi”.

– Intohimollani, luovuudellani ja kokemuksellani kykenen nyhjäisemään tyhjästäkin jotakin uskomatonta. Tai ainakin äitini on sitä mieltä, hän toteaa.

Nöyryys ja kunnioitus alaan, tekijöihin, tuottajiin ja vanhempiin ravintola-alan osaajiin on auttanut häntä löytämään oman suuntansa ravintola-alalla. Hän kokee kuitenkin olevansa oman tiensä kulkija.

– Minulle on ollut aina tärkeintä saada toteuttaa visioitani ja olla mukana luomassa asiakkaalle juuri heidän näköisensä ja arvoisensa elämys, hän puntaroi.

Viimeisimpänä käänteenä Danin elämässä tuli ravintola Wellamon osakkuus. Heta Brotheruksen vuonna 1975 perustama ravintola avasi uudelleen ovensa syksyllä 2021 uusien yrittäjien toimesta. Yksi kuuden hengen perustajakaartin jäsenistä oli Dani Hänninen.

Ystävykset olivat miettineet yhteisen ravintolan perustamista jo jonkin aikaa, ja käyneet katsastamassa sopivia tiloja. Sellaiset löytyivätkin viime keväänä Helsingin Katajanokalta, ja syyskuulla solmittiin sopimus. Ravintolan avajaisia päästiin viettämään pikaisen remontin jälkeen lokakuun puolivälissä. Keittiö uusittiin käytännöllisesti katsoen kokonaan. Salin puolen remontti tehtiin pieteetillä alkuperäistä ilmettä kunnioittaen. Ravintola sai uudet lattia ja pinnat maalattiin.

Myös menu on muuttunut. Wellamon listan 12 annosta noudattavat modernin bistron henkeä. Sen ohella tarjolla on neljän ruokalajin menu. Jotakin entuudestaan tuttua on toki jätetty jäljelle. Tietyt klassikkoannokset ovat mukana listalla kiertävinä, kuten Wellamon kuulut pelmenit.

Suomalaisen ruokakulttuurin tulevaisuus näyttää Danin mielestä hyvältä, kunhan vain pidetään huoli siitä, että tehdään vähän enemmän töitä sen markkinoimiseksi myös maailmalle. Nuorille Dani haluaisi sanoa, että ravintola-alasta ja kokin töistä muodostuu helposti tietty, joskus jopa yksipuolinen mielikuva. Käytännössä kokin työ voi tänä päivänä olla kuitenkin hyvinkin laaja-alaista, eikä vain pitkän päivän painamista keittiössä.

– Työ on paljon inhimillisempää kuin aiemmin, ja tarjolla on paljon erilaisia paikkoja. Sellaisiakin, joissa pääsee toteuttamaan itseään, jos on yhtään luova ihminen.

Dani tietää mitä puhuu. Itse hän tekee paitsi ruokakuvauksia ja reseptiikkaa, myös brändiyhteistyötä ja tuotteistusta haastaen näin perinteiset käsitykset kokin työstä. Entä mitkä ovat huippukokin mietteet tähän aikaan vuodesta?

– Odotan kyllä joulua ja sitä, että näkee perhettä ja pääsee vähän rauhoittumaan. Ja joulupöydältä toivon niitä ihan perinteisiä juttuja, eli kinkkua, rosollia ja runsaasti hyvää graavikalaa, hän päättää hymyillen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Sivustolla käytetään evästeitä, joilla voimme parantaa sivustoa ja käyttökokemustasi sekä kohdentaa markkinointiamme. Osa evästeistä on sivuston toiminnalle välttämättömiä. Lue tietosuojaselosteestamme, miten käsittelemme evästeisiin liitettyjä tietoja.