Recafa

Koulutuskeskus Salpaus oli ehdolla pohjoismaisessa ruokakilpailussa – kotimaisen kasvivalkuaisen ammattikeittiökäytön kehittäminen jatkuu

Pohjoismaiset ruokapalkinnot (EMBLA Nordic Food Awards) jaettiin Reykjavikissa 1.6. Koulutuskeskus Salpaus oli ehdokkaana Pohjoismainen joukkoruokailuosaaja –sarjassa (Nordic Food for Many). Sarjan voitto meni Tanskaan, Anne-Birgitte Aggerille. Salpausta tilaisuudessa edustivat kokki Anita Kauhala-Antonopoulou ja lehtori Hannu Joutselainen.  

– Olemme hyvällä matkalla kohti kestävämpää tulevaisuutta. Myös opiskelijat vievät meiltä saatua tietoa ja taitoa eteenpäin, Joutselainen toteaa.

Kauhala-Antonopoulou ja Joutselainen toteavat Suomen ja muiden pohjoismaiden ehdokkaiden olevan huipputason ruokatoimijoita. Pohjoismaista ruokakulttuuria on heistä ilo saada esille, koska kaikissa pohjoismaissa on innovatiivisia toimijoita.

– EMBLA-ruokakilpailussa Suomen ehdokkaana oleminen oli kunnia-asia. Oli hienoa saada työtämme esille ja laajempaan tietoisuuteen sitä, mitä Salpauksessa teemme, Kauhala-Antopoulou kertoo.

Hollolan Miekkiössä viinejä tuottava Ainoa Winery voitti ruokakilpailussa oman sarjansa, Pohjoismainen ruoka-artesaani –sarjan. Pohjoismainen ruokakasvattaja 2019 on Motiva Oy:n Hävikki-battle.

Salpaus kehittää kasvivalkuaisen käyttöä vastaamaan ilmastonmuutokseen ja proteiiniomavaraisuuteen

Koulutuskeskus Salpaus on yksi Suomen suurimmista ammatillisen koulutuksen järjestäjistä ja oppilaitoksessa valmistetaan 2500 ateriaa päivässä. Lounas on maksutonta kouluruokaa opiskelijoille ja aamuisin on tarjolla luomuhiutaleista tehtyä puuroa. Ruokahävikin seuranta ja lähellä tuotetut elintarvikkeet ovat Salpauksessa osa arkea.

Salpaus on toiminut edelläkävijänä kotimaisen kasviproteiinin käytössä ja kehittänyt reseptiikkaa, jossa osa lihasta korvataan kotimaista kasvivalkuaisella. Tarjolla on esimerkiksi härkäpapu-jauhelihalasagnettea tai bolognesea härkäpavulla. Tutkimusten mukaan kotimaisen kasvivalkuaisen käytön lisääminen vastaa nykypäivän haasteisiin, kuten ilmastonmuutos, proteiiniomavaraisuus ja ravitsemus.

Salpaus on rohkeasti ottanut käyttöön härkäpapua ja hernettä suoraan lähituottajalta. Yhteistyötä on tehty laajasti koko ruokaketjussa. Tietoa ja taitoa on levitetty laajasti ammattikeittiöille, opiskelijoille, henkilöstölle ja suurelle yleisölle.

Salpauksen opiskelijoiden ja henkilöstön kyläjuhlissa ja Jukolan viesti 2018 -tapahtumassa on tuotu kotimainen kasviproteiini näyttävästi esille. Opiskelijat ovat työskennelleet muun muassa Nordic Business Forumissa, minne Salpauksesta on valmistettu tarjottavaksi esimerkiksi härkäpapupikkuleipiä ja siemennäkkileipää sekä tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla.

Suomen EMBLA-finalistit kilpailusarjoittain:

  • Pohjoismainen joukkoruokailuosaaja (Nordic food for many): Koulutuskeskus Salpaus
  • Pohjoismainen ruoka-artesaani (Nordic food artisan): Ainoa Winery
  • Pohjoismainen raaka-ainetuottaja (Nordic food producer): Hauhalan Hanhifarmi
  • Pohjoismainen ruokayrittäjä (Nordic food entrepreneur): Silmusalaatti Snafu Oy
  • Pohjoismainen ruokaviestijä (Nordic food communicator): Satokausikalenteri
  • Pohjoismainen ruokamatkailukohde (Nordic food destination): Slow Food Festival Fiskars
  • Pohjoismainen ruokakasvattaja (Nordic food for children and youth): Hävikki-battle, Motiva Oy

EMBLA-ruokakilpailun tavoitteena on lisätä Pohjoismaisen ruuan näkyvyyttä ja nostaa esiin ruuan innovatiivisia tekijöitä pellolta pöytään niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Päämääränä on vahvistaa kuluttajien tietoa pohjoismaisesta ruuasta. Pohjoismainen tuomaristo valitsee voittajat kisan seitsemässä kilpailusarjassa.

Suomesta ehdolla oli seitsemän ruokaosaajaa, jotka valitsi kansallinen kilpailuraati. Kaikkiaan pohjoismaista oli ehdolla palkinnon saajiksi 48 ruoka-alan osaajaa seitsemässä eri sarjassa. Kilpailussa ovat mukana Islanti, Tanska, Norja, Suomi, Ruotsi, Ahvenanmaa ja Färsaaret.

Lue lisää Salpauksen ravintolapalveluista 

Katso suomalaiset EMBLA-finalistit

Tutustu EMBLA-ruokakilpailun sivuihin ja kaikkiin finalisteihin

Kysy lisää:

Marko Viljamaa, ravintolapalvelujohtaja, p. 044 708 1515, marko.viljamaa@salpaus.fi

Anita Kauhala-Antonopoulou, kokki, p. 040 574 9261, anita.kauhala-antonopoulou@salpaus.fi