Makuja ja klassikkoannoksia funkis-ympäristössä

Ravintola Lasipalatsi toimii nimensä mukaisesti Helsingin Lasipalatsissa, joka on hiljattain tehdyn perusteellisen entisöinnin ansiosta palannut alkuperäiseen loistoonsa.

Toimimme museoviraston suojelemassa rakennuksessa ja koen, että se on yksi tärkeä asia, jolla erottaudumme muista. On todella upeaa, että saamme toimia funkis-miljöössä, jossa jokainen huonekalu ja pieninkin yksityiskohta on toteutettu 1930-luvun hengessä, ravintoloitsija Joonas Keskinen valottaa.

– Sitä haluamme myös vaalia, ja toki siitä tulee myös vaikutteita itse ruokatuotteeseen, onhan ravintolakäynti parhaimmillaan kokonaisvaltainen elämys.

Ravintola Lasipalatsi on osa Ravintolakolmio-konsernia. Toisessa polvessa toimivan perheyrityksen perusti Joonas Keskisen isä jo yli 40 vuotta sitten. Tätä nykyä yhtiötä johtavat Joonas Keskinen yhdessä sisarensa Jennin kanssa. Kokonaisuudessaan Ravintolakolmioon kuuluu yhteensä 12 ravintolaa, ja se työllistää noin parisen sataa alan ammattilaista.

– Itse aloitin nämä ravintola-alan työt jo 7-vuotiaana Ravintola Weeruskan tiskarina, Joonas kertoo hymyillen.

Matkan varrella miehelle on kertynyt kokemusta ja nykyisin Joonas toimii yhtiön operatiivisena johtajana sisarensa Jennin vastatessa taloushallinnon tehtävistä.

Kolmen ruokalajin bisneslounas
Klassikkoannosten ohella Ravintola Lasipalatsi tarjoaa kauden herkkuja aina silloin kun ne ovat parhaimmillaan.

– Keittiömme kunnia-asiana on huolehtia, että tarjolla on aina tuoretta kalaa, raikkaita kasviksia, poroa sekä kotimaisia metsänantimia, unohtamatta puhtaita skandinaavisia raaka-aineita, ravintoloitsija Joonas Keskinen kertoo.

À la Carte tarjoilun ohella Ravintola Lasipalatsi on myös suosittu lounaspaikka, ei ainoastaan matkailijoiden, vaan myös liike-elämän edustajien parissa. Bisneslounaan menu vaihtuu joka viikko, ja sen upea tarjonta hemmottelee asiakkaan makuhermoja.

– Järjestämme tarjoiluja myös tilauspohjaisesti, sillä Lasipalatsissa on runsaasti kabinettitilaa myös ryhmille. Ravintola hallinnoi myös Lasipalatsin Bio Rexin tilausravintolatoimintaa.

Syksyisin Ravintola Lasipalatsissa vietetään Poroviikkoja ja tarjolla on runsaasti lihaa. Niinpä bisneslounaalla painopiste tällä hetkellä on vahvemmin kalaruuissa ja kasviksissa.

– Seuraamme tarkoin sesongin tarjontaa, ja niistä saadaan lounaalle myös herkullisia keittoja sekä marjaisia jälkiruokia. Bisneslounaalla pääsemme hyvässä mielessä myös testaamaan tulevien sesonkien uusia ruokalajeja.

Kolmen ruokalajin lounas maksaa 35,00 euroa, jolla pääsee nauttimaan erinomaisesta kattauksesta. Lasipalatsin viihtyisä interiööri tarjoaa oivat puitteet miellyttävään neuvotteluun hyvän ruuan äärellä, ilman että asiakkaan tarvitsee huolehtia puheen kantautumisesta viereiseen pöytään.

Paikka onkin täydellinen tapaamispaikka bisneslounaalle silloinkin kun ei ole varannut erillistä kabinettia. Palvelu ja tarjoilu ovat kaikki viimeisen päälle sujuvia Lounas on riittävän runsas sisältäen myös paljon kalaa ja kasviksia, mutta kuten Joonas asian ilmaisee, ilman niin sanottua pientä piperrystä:

– Lounasvaihtoehdot rakennetaan kiinnostaviksi ja herkullisiksi. Ravintolakolmion linjana on myös alusta lähtien ollut, että annoksesta pitää nälkä lähteä, vaikka söisi pelkän pääruuan.

Teemaviikot ja Poromenu
Lasipalatsi tunnetaan teemaviikoistaan. Jo kahdenkymmenen vuoden ajan ravintolassa on vietetty tammikuusta maaliskuuhun kestäviä Bliniviikkoja. Toinen suosittu teema ovat olleet Parsaviikot. Näiden ohella on vielä pidetty syksyisin Poroviikkoja.

– Tänä vuonna Poroviikot päätettiin aloittaa hitusen aiemmin. Näin alkukaudesta meillä on siksi tarjolla viimevuotista poronvasaa. Tämän kauden poroa saadaan heti poroerotuksen jälkeen, Joonas kertoo.

Korkealuokkaiset raaka-aineet ja alkuperän tunnettuus ovat tärkeitä tekijöitä.

– Onpa Ravintola Lasipalatsin keittiöpäällikkö Petri Simonen ollut yhdessä Hannu Lahtelan kanssa seuraamassa Lapissa poroerotustakin, Joonas Keskinen valottaa.

Poroviikkojen aikana asiakkaat pääsevät maistamaan poroa monella tapaa, muun muassa poron paahtopaistista valmistettuna pippuripihvinä, joka on jo suoranainen klassikko ja vakiinnuttanut asemansa Lasipalatsin poromenussa. Lisäksi on porofilettä ja poro-wallenbergia kauden kasvisten kera. Suomalaisten vanha kestosuosikki on puolestaan poronkäristys.

– Kaikkiaan poroa on tarjolla viidellä eri tavalla näin Poroviikkojen aikana. Sitä on saatavana myös alkuruoan muodossa, ellei vaihtoehtoisesti halua sitten ottaa lohta ja maa-artisokkakeittoa, hän jatkaa.

Teemaviikot ovat suosittuja yritysasiakkaiden parissa, jotka saattavat varata pöydän illallisseurueelle joko salin tai oman kabinetin puolelta. Monet yksityisasiakkaat haluavat myös syödä hyvin keskellä Helsinkiä ja nauttia erinomaisesta palvelusta ja urbaanista fiiliksestä.

Ravintola Lasipalatsi on valkoisen pöytäliinan paikka olematta kuitenkaan suoranaista fine diningia.

– Itse määrittelemme itsemme hyväksi Casual + -tason ravintolaksi, Joonas Keskinen toteaa.

Siinä missä Poroviikot ovat perinteisesti vetäneet paikalle runsain määrin ulkomaan matkailijoita, tänä vuonna heitä ei koronan aiheuttamien matkustusrajoitusten vuoksi juuri näy. Sen sijaan paikalle on odotettavissa sitäkin enemmän paikallisia, jotka haluavat tavata ystäviä aivan ydinkeskustassa.

– Tänne on helppo tulla myös omalla autolla. Ympärillä on runsaasti parkkihalleja, ja julkisillakin pääsee aivan oven eteen, hän huomauttaa. Asiakaspalaute onkin ollut, että Ravintola Lasipalatsiin on helppo kutsua vieraita, kun erillistä tapaamispaikkaa ei tarvitse sopia lainkaan muualle.

Uuden konseptin suosio yllätti
Koronakevät toi omat haasteensa koko ravintola-alalle, eikä Ravintola Lasipalatsi ollut mikään poikkeus. Nyt myynnissä oleva Porokassi sai alkunsa viime keväänä, kun ravintolat jouduttiin sulkemaan rajoitusten vuoksi.

– Rajoitusten astuttua voimaan selvää oli, ettei take away -toimintamalli olisi meille kannattava, sillä meillä ei ollut myöskään luontaista, jo valmiina olevaa asiakasryhmää sitä ajatellen, Joonas Keskinen kertoo.

Suomessa on kuitenkin kaksi keväistä juhlapäivää, jotka ovat perinteisesti työllistäneet ravintoloita, vappu ja äitienpäivä. Nämä kaksi juhlaa ovat olleet myös Lasipalatsille tärkeitä. Niinpä ajatus kokeilla vappuna jotakin uutta syntyi luontevasti.

– Ajattelimme hyödyntää konseptia myös äitienpäivänä, jos kokeilu sujuisi hyvin. Tämän tuloksena kehitimme Vappukassin, jota lähdimme markkinoimaan järkevällä hinnalla, hän valottaa.

Vappukassista tehtiin suhteellisen runsas paketti, jota sai noutaa tai tilata pientä lisämaksua vastaan perille toimitettuna Kehä III:n sisäpuolella kahtena eri päivänä. Idea sai hyvin ilmaa siipiensä alle, jopa siinä määrin, että se yllätti suosiollaan.

– Ajattelimme tuolloin, että olemme tyytyväisiä jos kasseja menee parikin sataa. Tilauksia tuli kuitenkin vapun alla huikeat 550 kappaletta. Joonas kuskaili itsekin Vappukasseja pitkin pääkaupunkiseutua. Menekkiä olisi ollut vieläkin enemmän, mutta Ravintola Lasipalatsi halusi pitää laadusta kiinni. Saatu palaute oli erinomaista ja rohkaisi jatkamaan idean työstämistä. Äitienpäivänä tempaus otettiin uusiksi. Moni asiakas olikin tilannut seuraavan kassin heti vapun jälkeen.

– Juhannukseksi kehitettiin puolestaan Jussi-pussi. Sen suhteen emme kuitenkaan odottaneet samanlaista menestystä. Niidenkin menekki oli silti parisen sataa, hän huomauttaa.

Porokassi täydentämään Poroviikkojen tarjontaa
Poroviikkojen yhteydessä päätettiin lanseerata uusi Porokassi, jonka voi tilata perjantaisin kotiin toimitettuna. Porokassia on tarjolla kahta vaihtoehtoa, joista toinen on edukkaampi, 37,00 euron tuote. Toinen taas maksaa 45,00 euroa hieman eri sisällöllä. Ravintola Lasipalatsi lahjoittaa jokaisesta myydystä porokassista kaksi euroa lyhentämättömänä Vamos -nuorille.

Toimitusaluetta on myös laajennettu kattamaan Uudenmaan ympäryskunnat, muuan muassa Lohjan, Inkoon, Tuusulan, Keravan, Nurmijärven ja Porvoon.

– Poroviikkojen kunniaksi suunniteltu kassi sisältää pitkälle esivalmistetun, laadukkaan menukokonaisuuden, joka mahdollistaa huipputason ruokailun kotioloissa, Joonas Keskinen kertoo.

Menun kaikki komponentit on pakattu erikseen ja ne vaativat ainoastaan esillepanon sekä pääruuan osalta tietenkin kuumennuksen. Paketin mukana seuraa tarkat ohjeet, joita noudattamalla onnistuu varmasti. Pisteenä i:n päällä on vielä menukokonaisuuden kruunaava suussa sulava jälkiruoka.

Paketin voi tilata arkisin torstai-iltapäivään mennessä. Tuotteet säilyvät viikonlopun ajan. Kaikki erikoisruokavaliot otetaan myös huomioon, ja ohjeistuksiin on kirjattu täydellinen ravintosisältö.

Ravintola tulee kotiin
Julkisuudessa on käyty laajaa keskustelua koronan talousvaikutuksista. Terveysnäkökulmat ovat painaneet päätöksenteossa, kun rajoituksia on jouduttu panemaan toimeen monissa Euroopan maissa. Liikkumisen ja sosiaalisen kanssakäymisen rajoitukset iskivät pahasti ravintola-alaan ja tilanne haastaa sen etsimään innovatiivisesti uusia palvelumuotoja.

– Ensimmäisen perjantain toimituksessa oli sellaisia asiakkaita, jotka olivat tilanneet sekä vappuna, äitienpäivänä että juhannuksena, ja halusivat nyt myös Porokassin, Joonas Keskinen kertoo.

Eräs suku tilasi puolestaan sekä vappuna että äitienpäivänä tarjoilut kaikkiaan 50 henkilölle. Alun perin he olivat kaavailleet tulevansa vappua viettämään Lasipalatsiin, mutta päättivätkin sitten, että Lasipalatsi ”tuleekin tänä vuonna kotiin”.

Onpa kyse sitten ravintolassa ruokailusta tai kotiin kuljettavasta paketista, tärkeitä ovat raaka-aineiden tuoreus, laadukkuus ja kotimaisuus. Ravintola kerää uusista konsepteista saatavia kokemuksia ja tarkkailee asiakaspalautetta. Seuraavaksi vuorossa ovat Isänpäivä sekä Itsenäisyyspäivä, joille on luvassa omat pakettinsa, samoin kuin varmasti myös Joululle.

– Ainakin tähän asti nämä mallit ovat toimineet hyvin, Joonas Keskinen toteaa.

Jatkossa asiakkaita tulee palvelemaan myös Ravintola Lasipalatsin Catering, joka on suunnattu erityisesti yrityspuolelle.

– Lanseeraamme mallin, jossa voimme tuoda tarjoilun yrityksille sellaisiin tilaisuuksiin, joita ei syystä tai toisesta pysty viettämään ravintolan tiloissa tai kabinetissa.

Siinäkin asiakkaan tyytyväisyys on ensiarvoisen tärkeää ja menestyksen salaisuus on Lasipalatsin motto: annokset valmistetaan huolella ja tarjoillaan ilolla.

Toimittanut: Irmeli Kojonen
Kuvat: Ravintola Lasipalatsi

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Sivustolla käytetään evästeitä, joilla voimme parantaa sivustoa ja käyttökokemustasi sekä kohdentaa markkinointiamme. Osa evästeistä on sivuston toiminnalle välttämättömiä. Lue tietosuojaselosteestamme, miten käsittelemme evästeisiin liitettyjä tietoja.